Universalolja – en allsidig olja

När man hör ordet olja kan det vara flera olika bilder som dyker upp i huvudet. Det finns många olika typer av oljor. Till matlagning kan vi bland annat välja mellan att använda olivolja, kokosolja och jordnötsolja. Till vårt ansikte, hår och kropp så finns det även oljor som är utformade för uppfylla olika syften, såsom jojobaolja, moroccanoil och baobaolja. Men nu är det inte dessa oljor som vi ska fokusera på i den här texten, utan vi ska berätta om en annan olja, som du varken ska ha i maten eller på kroppen. Den kallas universalolja.

Vad är universalolja och vilka är dess användningsområden?

Universalolja är en typ av olja som har många användningsområden, precis som namnet antyder. Universalolja är lättflytande, tunn och tränger lätt in överallt. Oljans användningsområden kan variera en aning beroende på vilket märke du köper, men oftast kan den användas till samma uppgifter. Med universalolja kan du till exempel smörja gångjärn och lås, lossa rostade skruvar, förhindra ny rostbildning, driva ur fukt och göra det möjligt att starta våta motorer samt förhindra knarrningar och gnissel. Universalolja finns att köpa i sprayflaska, i vanlig flaska samt i dunk.

Andra oljor

Några andra oljor som finns är exempelvis linolja, som bland annat används som bas för traditionell färgtillverkning, som impregnering och även i matlagning. En annan olja är motorolja. I grunden består alla motoroljor av basolja och ett gäng tillsatser. Det finns tre sorters motorolja att välja mellan. De heter mineralolja, delsyntetisk och och helsyntetisk olja. En motorolja av god kvalitet hjälper din motor att fungera längre. Ännu en olja är gängolja som till exempel kan användas till att skydda gängbackar och gängsnitt.

Var kan jag köpa universalolja?

Det finns ett flertal affärer som har ett har ett utbud av universalolja. På hemsidan Rörfokus.se så hittar exempelvis produkten. På samma hemsida finner du även produkter inom badrum, trädgård, disk och tvätt, rör och rördelar samt mycket mycket mer. Om du är ute efter en julklapp så är rorfokus.se något för dig. Med ett urval av 18 000 artiklar kan du enkelt hitta den perfekta julklappen.