Byta olja i bilen – Så gör du

Har du alltid vänt dig till en bensinmack med service eller en bilmekaniker för att få hjälp med att byta oljan? Kanske har du tagit hjälp av föräldrar eller vänner för ärendet? Att byta olja i bilen bör alla bilägare kunna och sanningen är att det är mycket enklare än man kan tro.

Både nya och begagnade bilar kommer att behöva ett oljebyte med jämna mellanrum och gärna efter att bilen har gått 500-1200 mil, beroende på om det är en bensinmotor eller diesel. Om du inte byter oljan är risken stor att din bil kan drabbas av många problem. När olja får ligga för länge i bilen finns det risk för att den blir utspädd och detta kan sedan resultera i att motorn förstörs och börjar att brytas ner.

Så lyckas du med oljebytet

Har du tittat på riktigt snygga begagnade bilar hos Riddermark och hittat din drömbil? Gratulerar! Att äga en bil som är begagnad är för många ett riktigt kap och speciellt om man har handlat den hos en professionell bilhandlare. Med bilägandet kommer dock också ett ansvar. Du behöver se till att bilen är i bra skick för att inte vara en risk för dig eller andra trafikanter.

Steg 1: Det första steget är att höja upp bilen från marken. Se till att motorn är påslagen så att oljan kan bli varm.

Steg 2: Ta fram verktyg, behållare, ny olja, ficklampa, skiftnyckel och en tidning du inte behöver.

Steg 3: Bilen kan nu stängas av och det är dags att ta bort locket till oljan. När luft kommer in är det lättare för dig att du få ut den gamla oljan.

Steg 4: Placera behållaren under oljetråget, som du hittar på undersidan av bilen. Vill du minska risken för oreda så lägger du tidningar på marken under bilen.

Steg 5: Nu är det dags att ta bort pluggen och oljan kommer att börja rinna direkt. Låt all olja rinna ut innan du sätter tillbaka pluggen i oljetråget.

Steg 6: Häll i ny olja. Är du osäker på hur mycket som krävs kan du titta i manualen till bilen. Nu kan du skruva på locket och starta motorn för att kontrollera oljelampan på din instrumentbräda.