Shejker

Shejker i Förenade Arabemiraten har i huvudsak byggt sina förmögenheter på att antingen köpa upp oljebolag eller oljemarker för att ha en stor inkomstkälla. Oftast blir de flesta shejker så rika att de kan köpa vad de än önskar. Lyxbilar, konstgjorda öar och mycket dyra accessoarer är inte ovanligt att se hos shejker.

Oljan i Mellanöstern

Regionen Mellanöstern är inklämd mellan Afrika i väst, Europa i nordväst och Asien i öst. Klimatet är väldigt torrt och det är nästan konstant soligt dagtid. Temperaturer på över 40 grader är vanligt förekommande och på grund av detta är växtligheten minimal. Mellanöstern har ett kargt klimat och det är här oljan finns som mest i världen. Ingen annanstans är förutsättningarna mer gynnsamma för utveckling av olja. Olja är därför Mellanösterns största exportvara till resten av världen, och det är något som även påskyndat Mellanösterns sociala och kulturella utveckling.

Dubai

Dubai är den mest kända staden i Förenade Arabemiraten och dit turister ofta åker när de besöker Mellanöstern. Dubai är en toppmodern stad med höga skyskrapor och en infrastruktur som till och med är bättre än i många västerländska städer. Det som gjort Dubai rikt och blomstrande är just exporten av oljan. Oljan är därför en stor orsak till varför turismen har ökat så kraftigt i Dubai och övriga Mellanöstern. Dubai är på många sätt liberalt och tillåtande mot västerländska företeelser, jämfört med hur det ser ut i Förenade Arabemiratens grannländer såsom Irak och Saudiarabien.

Dubai drar åt sig mycket uppmärksamhet, inte minst tack vare världens nu (2019) högsta skyskrapa, Burj Khalifa.