Investeringar i toppfotbollen av shejker

Det är inget nytt under solen att det finns enorma pengar flytandes i toppfotbollen. Värvningarna blir allt mer ofattbara för den lilla människan, idag går toppspelarna för flera miljarder svenska kronor.

Paris Saint-Germain

Det fotbollslag i toppfotbollen som är kanske mest präglat av oljefinanser är Paris Saint-Germain. Deras satsning som inleddes 2011 och kulminerade i samband med värvningen av svenske Zlatan Ibrahimovic 2012 var till stor del iscensatt av Qatar Investment Authority och gjorde att Nasser El-Khelaifi blev direktör för klubben. Den här PSG-satsningen var kontroversiell och den allmänna åsikten var att fotbollen allt mer handlade om pengar än att njuta av fotbollen.

Varför väljer oljeshejker att göra investeringar i Europa?

Aktier och investeringar är bra att sprida för att få maximal vinstutdelning. Då många av investerarna har mer pengar än en slumpmässig person kommer att tjäna under ett helt yrkesliv så blir investeringarna väldigt stora. Shejkerna kan också ha personliga agendor, exempelvis genom att ordna träningsläger i Dubai för att rikta världens blickar dit. De gör också reklam för sina bolag i fotbollens finrum. FC Barcelona, PSG och Manchester City har alla reklam på spelartröjorna från bolag som härstammar ur Mellanöstern.