Edmonton Oilers

Det kanske mest klassiska sportlaget med en referens till olja i form av logotypen med en droppe olja och namnet är NHL-laget Edmonton Oilers.

Edmonton Oilers

Edmonton Oilers är inte ett oljebolag utan en NHL-klubb baserad i Edmonton, Kanada. Här har världens genom tiderna mest uppmärksammade spelare, Wayne Gretzky, spelat ishockey. Idag heter stjärnan i klubben Connor McDavid och han har en av de högsta lönerna i hela ligan.

Logotypen är kanske inte den mest färgsprakande i ligan, men den har en förklaring. En man vid namn Bill Hunter beslöt sig för att döpa laget till det när klubben tog steget in i NHL. Skälet var att ett juniorlag i staden hette Oil Kings, därav namnet Edmonton Oilers. Namnet har ingen koppling till att orten är rikt på oljefyndigheter, även om man kan tro så.

Varför har sportlag referenser till djur, natur och vardagliga saker?

Anledningen är främst för att det ska gå att komma ihåg klubben. Hade man bara skrivit Edmonton eller New York så hade folk inte vetat vilken sport det handlade om eftersom i stort sett alla amerikanska klubbar väljer tilläggsnamn till orten.

Vad är lättast att nå, NHL eller att bli rik på olja?

Det har gjorts studier på hur svårt det är att nå NHL som juniorspelare, och det är mycket liten sannolikhet. Bara att nå draften är en stor bedrift, och en draft (värvning) innebär inte att man automatiskt får skriva kontrakt eller ens spela för klubben. Att bli rik på olja är också mycket osannolikt, då oljemarker ofta går i arv eller säljs till redan stora bolag. Därför är det kanske ändå lättare för en person att satsa fullt ut på NHL. Vill man istället satsa på att bli rik på olja hjälper utbildning och ett stort kontaktnätverk.