Hal som olja

Man brukar tala om att ett golv eller en ishockeyrink är hal som olja. Man glider lätt med andra ord om man råkar trilla ned.

Shuffleboard

Det omåttligt populära spelet shuffleboard kan med fördel spelas med ett stänk rapsolja eller liknande. För att göra spelet ännu roligare tillför man lite sand så det blir svårare. Shuffleboard liknar curling fast i miniatyrform.

Oljerester

Oljerester i havet eller på land är varken bra för djur eller natur. Djur kan bli förgiftade av oljan och på land kan fåglar fastna i oljan och svälta ihjäl. Det är därför det är så angeläget att räddningstjänst och andra organisationer hjälps åt för att snabbt sanera oljan från exempelvis berghällar eller hav. Man kan tydligt se att det är olja i vattnet eftersom de är grumligt och svart där oljan är belägen. Vågor rör sig inte lika lätt genom oljevattnet som i oförorenat vatten.

Var ska olja slängas?

Olja får inte slängas i vanliga soptunnor, ej heller lämnas på återvinningsstationer. Det räknas som farligt avfall och ska lämnas in till återvinningscentraler hos avdelningen med farligt avfall. Oftast brukar det finnas backar eller hyllor som man kan ställa oljan i eller på. Du får absolut inte hälla ut olja i naturen, det kan räknas både som ett miljöbrott och ett nedskräpningsbrott. I princip varje hushåll har någon form av olja som är baserad på kol, därför är återvinningscentralernas personal utbildade och vana med att ta hand om olja. Vill du veta vad som händer med oljan när den lämnas in kan du läsa artiklar, kolla på filmklipp eller fråga personalen om vad som sker.

Det oljefria samhället

Olja är en så pass stor del av samhället att det kan kosta mycket att bara sluta tillverka och underhålla bränslemotorer. Politikerna måste därför lyssna till alla möjliga remissinstanser innan lagändringar med mera genomförs.