Norges största naturresurs – olja

I vårt grannland i väst – Norge – så sker konstant borrning efter olja längs kusten. Faktum är att Norge till stor del har att tacka oljan för nationens rikedom och välstånd.

Fakta om Norge

Landet Norge kan man läsa om på flera ställen, och det är ett land som är rikt på skog och har en lång kust. Faktum är att hela västra Norge har en hel kustlinje, vilket Sverige inte har då det är inklämt mellan Norge och Finland. Norge delar årligen ut fredspriset i Nobels minne, som en gest från Sveriges sida vars nobelkommitté delar ut övriga nobelpris. Huvudstaden i Norge är Oslo och invånarantalet i Norge är ungefär 5,3 miljoner totalt.

Priserna i Norge är mycket höga och levnadsstandarden är god. De som bor nära Sverige väljer ofta att handla i närliggande svenska orter, för att spara pengar. Landet är speciellt eftersom det är ganska isolerat i Europa, precis som i övriga Norden. Fjordarna är något som lockar turister världen över att komma till Norge. Oljebolagen har bra koll på vilka möjligheter Norge erbjuder att uppta olja. Oljeraffinaderier finns längs kusterna och det är det land i Europa som har störst tillgång på olja. I Norge fiskas det också en hel del tack vare den långa kusten som är fullt av fisk. Lax är vanligt att fånga i Norges kustområden.

Många vill ha en bra relation med Norge

Norge är ett tacksamt land att göra affärer med och därför är västvärlden i första hand villiga att ingå samarbeten med landet istället för länder i Mellanöstern. Det råder fred i Norge sedan länge och landet är stabilt rent ekonomiskt.

Sverige har skog och järnmalm istället

Om länder köper olja av Norge så handlar de istället virke och järnmalm från Sverige. Skandinavien är en region som är lukrativ då det är mycket orörd natur men även högteknologiska lösningar bidrar till ländernas goda anseende i världen.

Jobba på oljeraffinaderi

Man tjänar rätt bra på att jobba på ett oljeraffinaderi som svensk, men hård konkurrens om jobben råder. Därför är det bra att vara så meriterad som möjligt, gärna ha en relevant universitetsutbildning samtidigt som man har ett stort intresse för olja och marknaden. Man måste också vara orädd och inte rädd för att bli smutsig. Man kan också bo isolerat vilket gör att man kan kräva ett bra och stabilt psyke som arbetsgivare gentemot arbetstagare.