We built this city on rock and roll

Låten som är gjord av gruppen Starship har hyllats för sin melodi och text. I Sverige har man slagit mynt av det och gjort en parodi.

Låtens text ändrades

Den kända låten ändrades i Sverige, närmare bestämt byttes meningen “We built this city on rock and roll” ut till “We bildt this city on rock and oil”. Anspelningarna som gjordes var åt att Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt blev påmind om sina tvivelaktiga affärer i Afrika där olja var inblandat. Det trycktes även upp tröjor med Carl Bildt på och den här nya texten.

Enligt lagen är det fullt tillåtet att göra så här, så länge det inte rör sig om direkta hot. Carl Bildt är en offentlig person och ska enligt lagtexten kunna tolerera hårdare/mer skämtsam kritik än vad en vanlig privatperson ska få utstå.

Varför byter vi ut ord till andra ord i talspråk och text?

Oftast gör vi det för att väcka uppmärksamhet och för att vara lite humoristisk. När det gäller låttexter kan det ibland vara svårt att höra vad som faktiskt sjungs. Därför kan hjärnan fylla i pusselbitarna som saknas för att göra texten begriplig för oss.