Olja i andra sammanhang

Olja förekommer även i andra sammanhang som kan vara viktiga att känna till.

Kedjeolja

Cyklar har kedjor för att överföra kraft från pedalerna som rörs framåt till navet som sitter i framhjulet. Kedjorna behöver

oljas för att länkarna ska få mindre friktion med varandra och för att göra det hela till en gnisselfri cykeltur.

Dörrolja

Dörrolja kan vara specialgjord för att lukta mindre eftersom den främst används till dörrar inomhus och som har gångjärn. Om dörren inte är insmord med olja blir den trögare att flytta på (öppna samt stänga) och den låter även mer när man väl gör det.

Oljor i annan form

Begreppet “olja” handlar inte bara om kolväten. Det kan handla om vätskor som pressats ur andra ting. Rapsolja är en klassisk olja som pressas ur gul raps och som främst används till matlagning. En del andra oljor kan skapas av växter och blommor i syfte att tillverka parfymer.

Vad kännetecknar då en olja?

Oljan ska vara i flytande form, en vätska. Den kan även ha bra resistans mot värme och fungerar ibland som ett naturligt smörjningsmedel. Färgen på oljan varierar beroende på typ med mera.

Vem får köpa olja?

Råolja får sällan privatpersoner köpa. Färdiggjord olja eller petroleumdestillat får vem som helst köpa. Det finns ingen åldersgräns på att tanka sitt fordon eller att köpa kedjeolja. Däremot kan föräldrarna sätta stopp för vad deras omyndiga barn är på väg att köpa.

Fiskleverolja

Det är populärt att äta kosttillskott och numera är fiskleverolja modernt. Det innehåller mycket omega 3 och är pressad från fiskens lever. Som alltid är det bra att hålla en komplett kosthållning och inte köpa alltför mycket dyra tillskott. Ät nyttigt så mår din kropp bra.